شفاآنلاین>سلامت>نقرس یکی از بیماریهای ورم مفاصل است که با درد شدیدی همراه است که میتوان با برخی اقدامات ساده آن را مهار کرد.
به گزارش شفاآنلاین، نقرس یکی از بیماریهای ورم مفاصل است که با درد شدیدی همراه است. نقرس بر اثر افزایش اسید اوریک در خون پیدا میشود. یکی از عامل افزایش دهندهی اسید اوریک، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی اسید آمینهی "پورین" است.
اسید اوریک اضافی موجود در خون به اشکال کریستال در مفاصل، ته نشین میشود و باعث قرمزی، متورم و گرم شدن، درد و التهاب یک یا چند مفصل میگردد که بیشتر در انگشت شست پا، پاشنه پا، قوزک پا، زانو و آرنج به وجود میآید.
حدود ۹۵ درصد از مردان و ۵ درصد از زنان دچار نقرس میشوند. براساس آمار زنان قبل از یائسگی، جزو گروه درگیر با نقرس هستند.
عواملی که موجب افزایش اسید اوریک و ایجاد نقرس میشوند عبارتند از:
۱- افزایش تولید اسید اوریک به وسیله بدن
۲- کاهش خروج اسید اوریک توسط کلیهها
۳- افزایش دریافت غذاهای پورین
۴- بیماریهای حاد
۵- ضربه روحی
۶- جراحی
۷- تب
۸- کمبود آب بدن
۹- خوردن بیش از حد شام
۱۰- بعضی از داروها مانند: آسپرین
مشکلاتی که احتمال بروز نقرس را بالا میبرند
برخی از مشکلات احتمال بروز نقرس را بالا می برند. این مشکلات و بیماریها عبارتند از: افزایش فشار خون، دیابت نوع ۱ و ۲، کلسترول بالا، مشکلات گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف غذاهای پورین دار، گرسنگی یا کم خواری، بیماریهای کلیوی و لوسمی (سرطان خون) و پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) و ناهنجاری در هموگلوبین.
نشانههای بیماری نقرس
علامت مشخصه این بیماری ورم، قرمزی و درد شدید مفصل شست پا است؛ البته امکان دارد این بیماری با ورم و درد مفاصل دیگر مثل مچ پا یا زانو هم خود را نشان بدهد، ولی حالت اول بسیار رواج است.
در مواردی که اسیداوریک بسیار زیادی در بدن به مدت طولانی وجود داشته باشد امکان دارد این بلورها در بافت کلیه رسوب کنند و کل بدنه کلیه را تخریب و بیمار را دچار نارسایی کامل کلیهها کنند.
در افراد دچار نقرس رسوب بلورهای اسیداوریک در بافتهای دیگر بدن مثل زیر پوست بخصوص پوست آرنج و مچ دست به صورت برجستگی دیده میشود که میتواند باعث التهاب بورس مفاصل و درد بسیار شود. این برجستگیهای زگیل مانند، میتوانند در لاله گوش هم دیده شوند که علامت خاص نقرس است.
توصیههایی به افرادی که مبتلا به نقرس هستند
آب زیادی بنوشند (روزی ۲ تا ۳ لیتر). حتماً ۱ لیوان آب، قبل از خواب بنوشند، زیرا این کار به کم شدن اسید اوریک کمک میکند.
- وزن خود را ایده آل و ثابت نگه دارند.
- اگر اضافه وزن دارند، وزن خود را کم کنند، اما برای کاهش سریع وزن نباید گرسنه بمانند یا کم خواری کنند، زیرا کاهش سریع وزن، باعث افزایش اسید اوریک و به دنبال آن بدتر شدن نقرس میشود. حداکثر کاهش وزن مجاز ۵۰۰ گرم در هفته است.
- از خوردن غذاهای پورین دار شدیدا خودداری کنند.
- از ریختن روغن زیاد در غذا جدا پرهیز کنند.
انواع روش درمانی نقرس
۱) درمان با گیلاس وتوت فرنگی
گیلاس و توت فرنگی شیرین یا ترش، در درمان نقرس بسیار مهم است. حدود ۱۰ تا ۲۵ عدد گیلاس یا توت فرنگی در روز مصرف کنید. این میوهها اگر تازه باشند بهتر است، ولی کنسرو شده هم اشکالی ندارد.
۲) درمان با آب سبزیجات
آب هویج همراه با خیار و چغندر، بهترین درمان کننده برای نقرس هستند. روزانه ۵۰۰ میلی لیتر آب سبزیجات (آب چغندر و آب خیار هر کدام ۱۰۰ میلی لیتر و آب هویج ۳۰۰ میلی لیتر) بنوشید.
۳) درمان با لوبیا
آب لوبیا را بگیرید و هر روز ۱۵۰ میلی لیتر از آن را بنوشید.
۴) درمان با سیب
سیب به عنوان یکی از بهترین درمان کنندههای نقرس شناخته شده است. سیب دارای اسید مالیک بوده که باعث خنثی کردن اثر اسید اوریک میشود. پیشنهاد شده که بعد از هر وعده غذا، ۱ عدد سیب میل کنید.
۵) درمان با موز
مصرف موز ۳ تا ۴ عدد در روز برای درمان نقرس پیشنهاد میشود.
۶) درمان با لیموترش
ویتامین C به عنوان یک درمان برای مفصل دردناک شناخته شده است. نصف لیمو ترش را در ۱ لیوان آب بریزید و ۳ بار در هفته میل کنید.
۷) درمان با میوه
۳ تا ۴ عدد میوه در روز مصرف کنید.
۸) درمان با غذاهای طبیعی
میوه و سبزیجات و دانهها و یا جوانهها برای درمان نقرس بسیار مفید خواهند بود.
۹) درمان با آب ولرم
۱۰) درمان با حمام نمک
دو بار در روز پای خود را در آب و نمک بگذارید. برای این کار ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم نمک را در آب داغ حل کنید.
۱۱) درمان با هوای تازه، ورزش کردن و کاهش استرس
خوراکی هایی که فاقد پورین هستند عبارتند از؛
گیلاس، توت فرنگی و آلبالوی تازه (به میزان ۲۵۰ گرم در روز مجاز شناخته شده است)
موز
گوجه فرنگی
کرفس، بامیه، کلم
جعفری
سبزیجات برگ سبز
آناناس
غذاهای دارای ویتامین C مانند: کلم قرمز، فلفل قرمز، نارنگی، پرتقال و دیگر مرکبات و سیب زمینی
آب میوه و آب
لبنیات کم چرب
کربوهیدراتهای پیچیده از قبیل: نان، ماکارونی، برنج، غلات، میوهها و سبزیجات
شکلات
نوشیدن قهوه یا چای
نوشیدن نوشابههای گازدار
مصرف اسیدهای چرب ضروری از قبیل: تن، ماهی سالمون، آجیل و دانهها
مصرف سویا به جای گوشت قرمز
کره و یا مارگارین کم چرب
تخم مرغ
غذاهای پورین داری که از بروز نقرس جلوگیری میکنند، عبارتند از:
گل کلم، مارچوبه، قارچ، نخود، اسفناج، نانهای سبوس دار، مرغ، بوقلمون و لوبیا (این غذاها بهتر است هفتهای ۱ بار مصرف شوند، نه بیشتر)
غذاهای دارای پورین کم:
گوشت گوسفند، گوشت گوساله، جگر، قلوه، سالمون، بوقلمون، ماهی قزل آلا و اردک.
غذاهای دارای پورین زیاد:
قلب (دل گوسفند)، شاه ماهی، مخمر، ساردین و نانهای شیرین
توصیههای تغذیه ای
- عدم مصرف از ویتامین C، زیرا این ویتامین باعث افزایش اسید اوریک است.
- از زیاد مصرف کردن ویتامین B۳ شدیدا بپرهیزید (بیشتر از ۵۰ میلی گرم در روز). زیادی نیاسین جلوی خروج اسید اوریک را از بدن میگیرد.
- از مصرف کردن مکملهای آهن جدا بپرهیزید. زیادی آهن در خون باعث ورود اسید اوریک در مفاصل است.yjc