برای پیشگیری از چاقی کودکان، میزان تماشای تلویزیون، کار و بازی کودکان با رایانه را محدود کنیم.
شفاآنلاین>سلامت>یک کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه، همهگیری کرونا و الزامات فاصلهگذاری اجتماعی و ماندن در خانه، مخاطراتی را متوجه همه افراد کرده است، لزوم توجه به راهکارهای تبدیل مخاطره به فرصت را یادآور شد و پیرامون الگوهای تغذیهای موثر بر پیشگیری از کرونا، توضیح داد.
به گزارش شفاآنلاین:اعظم زمانی یکشنبه ۲۱ دی در کارگاه آموزش تغذیه که به مناسبت پانزدهمین پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه برگزار شد، گفت: رعایت الگوی غذایی سالم در شرایط عادی، زمینهساز برخورداری از سلامت است و در شرایطی نظیر همهگیری کرونا، به واسطه تاثیر تغذیه مناسب بر تقویت سیستم ایمنی، به مراتب اهمیت ویژهای دارد.
او تبعیت از الگوی تغذیهای سالم را از اساسی ترین عوامل تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت افراد دانست و گفت: توجه داشته باشیم که در شرایط همه گیری کرونا، ضرورت ماندن در منزل منجر به کسب عادتهایی نظیر کاهش تحرک، تغییر در ساعت خواب و بیداری، مصرف مکرر میان وعدههای پُرکالری و ریزه خواری و .... شده است.
زمانی گفت: عادات ایجاد شده به واسطه الزام ماندن در خانه، عمدتا خطرزا بوده و میتواند موجب چاقی و زمینهساز بروز یا تشدید بیماریهای غیرواگیر خطرناک نظیر دیابت و پُرفشاری خون و ... شود.
این کارشناس تغذیه گفت: بر هم خوردن کنترل فشار، چربی و قند خون در بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر دیابت، چربی و فشار خون بالا و افرادی که به دلایل ارثی یا اکتسابی مستعد ابتلا به این بیماریها هستند، از نتایج بیتحرکی و تبعیت نکردن از یک الگوی مناسب تغذیهای است.
زمانی گفت: در شرایط بحران کرونا، از یک طرف لازم است برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به کووید۱۹ توجه ویژه ای به الگوی تغذیه داشت، از سوی دیگر روزهای ماندن در خانه برای پیشگیری از ابتلا یا انتقال ویروس کرونا، فرصتی مناسب برای اصلاح عادتهای نادرست تغذیهای به شمار میرود.
او ادامه داد: خانه نشینی اجباری این روزهای کرونایی، یکی از عوامل موثر در افزایش مصرف تنقلات و فست فودها و زمینه ساز اضافه وزن و چاقی و افزایش احتمال ابتلا به کرونا، دیابت، پُرفشاری خون، چربی خون بالا و مرگ ناشی از کووید۱۹ است.
زمانی گفت: برای پیشگیری از این تهدیدها و استفاده از فرصت در خانه ماندن برای بهبود شیوه زندگی و حفظ و ارتقای سلامت و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری ها، میتوان از نظرات کارشناسان و متخصصان تغذیه برای یافتن الگوی صحیح تغذیهای بهره برد.
او در ارائه راهکارهای تغذیهای مناسب در این دوران گفت: توجه داشته باشیم که مصرف مکملهای حاوی ویتامین، به شکل خودسرانه، میتواند مخاطراتی را به دنبال داشته باشد، بنابراین به جای مکملها و مولتی ویتامینها، از سبزی و میوه تازه استفاده کنیم.
زمانی خاطرنشان کرد: از نظر متخصصان تغذیه، بهترین منبع پروتئینی ارزان قیمت، حبوبات است که همراه با غلات ارزش غذایی معادل گوشت دارد.
او با اشاره به اهمیت مصرف میوههای فصل، گفت: انواع مرکبات سرشار از ویتامین ث است، به طوری که مصرف یک عدد پرتقال یا ۲ عدد نارنگی با اندازه متوسط، نیاز بدن انسان بالغ بر این ویتامین را تامین میکند.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه برای پیشگیری از کرونا در کنار هر وعده غذایی از سالاد و یا سبزی خوردن استفاده کنیم، گفت: افراد بالای ۱۲ سال برای تقویت سیستم ایمنی بدن، ماهیانه یک مکمل ویتامین D با دوز ۵۰ هزار واحدی مصرف کنند.
او ادامه داد: در کودکان ۲ تا ۱۲ سال، مصرف هر دو ماه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از کرونا کمک می کند.
زمانی با بیان اینکه مصرف غذاهای چرب و پُر نمک به دلیل تضعیف سیستم ایمنی بدن، شانس ابتلا به کرونا را افزایش میدهند، خاطرنشان کرد: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین با تحریک سیستم ایمنی بدن خطر ابتلا به کرونا را بیشتر می کند.
این کارشناس تغذیه گفت: به جای استفاده از نوشابه های گازدار و آبمیوه های صنعتی که قند افزوده دارند، بهتر است که از دوغ یا ماء الشعیرهای بدون قند و عرقیات خانگی با شیرینی کم، استفاده کنیم.
زمانی با اشاره به اهمیت سبزی و صیفیجاتی نظیر شلغم، کدو حلوایی، انواع کلم و گل کلم و هویج در تامین ویتامینهای c و A مورد نیاز بدن، گفت: تخم مرغ منبع پروتئین و مواد مغذی متنوع است؛ اما توجه داشته باشیم که تخم مرغ آب پز کاملا سفت و پخته شده از نیمپز یا نیمرو شده آن بهتر است.
این کارشناس تغذیه علوم پزشکی شیراز، محدود کردن انواع فست فود و غذاهای کنسروی حاوی سدیم و نمک فراوان را به دلیل تاثیر مخرب بر سیستم ایمنی، به توصیههای خود افزود و گفت: بهتر اینست که همواره به جای نانهای سفید، از نانهایی سبوسدار استفاده کنیم.
زمانی گفت: برای پیشگیری از چاقی کودکان، میزان تماشای تلویزیون، کار و بازی کودکان با رایانه را محدود کنیم.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه کم آبی خطر ابتلا به کرونا را افزایش می دهد، به همه توصیه کرد که روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشند.
زمانی، کمبود خواب را منجر به ضعف در سیستم ایمنی بدن دانست و گفت: از توصیههای موکد متخصصان، هفت تا ۹ ساعت خواب برای بزرگسالان و ۸ تا ۱۴ ساعت خواب برای کودکان با در نظر گرفتن سن، است.
این کارشناس تغذیه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اهمیت مصرف روزانه لبنیات، گفت: برای پیشگیری از تحریک سیستم ایمنی بدن، به جای روغنهای حیوانی که دارای مقدار زیادی چربی اشباع شده است، از روغن های مایع استاندارد و دارای مجوزهای بهداشتی، آن هم در حد متعادل، مصرف کنیم.